RADIKAL BOKMÄSSA 2016

21 september, 2016

FREDAG

16:00 Öppning!
16:30 Erika Oldberg & Gina Ionescu – Bokpresentation, Jag är Gina

Jag är gina – Erika, du vet inte allt som jag har varit med om. Jag skulle kunna skriva en hel bok om det. Så människor får veta hur livet kan vara för någon som mig. Runt 5000 utsatta EU-medborgare, de flesta romer från Rumänien och Bulgarien, bedöms finnas i Sverige. Överallt diskuteras deras närvaro. Varför kommer de hit? Ska man ge dem pengar? Verkar de i kriminella ligor? Bakom spekulationer, förstasidor och politiska utspel finns dessa människor som sällan, om någonsin, får göra sina röster hörda. Hösten 2014 träffade journalisten Erika Oldberg den då 25-åriga Gina Ionescu från Rumänien, en romsk kvinna som försörjer sig på att tigga pengar på Sveriges gator. Hennes vardag är fylld av oro och längtan efter de tre sönerna hemma i Rumänien. Gina bodde i tältlägret Sorgenfri i Malmö och blev genom sin frispråkighet och formuleringsförmåga en frontfigur för lägrets invånare. Det här är hennes berättelse. En skildring om ett liv där det minst dåliga valet är att resa till Sverige för att tigga. Boken om Gina är en viktig och gripande bok om en ung kvinna som mot alla odds lyckas överleva i en värld som inte har något till övers för sådana som henne.

Erika Oldberg är bosatt i Malmö där hon arbetar som journalist på Nyhetsbyrån TT  med fokus på utlandsnyheter.

17:30 Föreningen Arbetarskrivare – med Carola Ankarborg, Henrik Johansson och Freke Räihä

Tre av de medverkande författarna presenterar Arbetarskrivares nya antologi, Efter oss, samt KLASS – föreningens tidskrift. Med Carola Ankarborg, Freke Räihä och Henrik Johansson.

18:30 Amalia Alvarez – Bokpresentationer, Fem papperslösa kvinnors historier och Fem historier om prostituerande.

19:00 Henrik Johansson & Agnes Vittstrand

Texten Bårhuset som skrivs av Johansson och Vittstrand artikulerar pedofili i populärkultur. Den motstår vuxenhet och radikaliserar barnets röst. Den beväpnar de utsatta. Henrik Johansson inledde en brevväxling med Agnes Vittstrand och nu skriver de detta verk tillsammans. Johansson samtalar med förläggare Freke Räihä och läser ur projektets texter — Agnes medverkar på annat sätt. Agnes Vittstrand är resultatet av en barndom fylld av sexuellt våld, och sedan tjugo års grubblande i tystnad. Agnes debuterar 2015 med den genreöverskridande Allt som tar plats. Henrik Johansson är författare och bor i Malmö. Han är aktuell med novell- och diktsamlingen Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse. Det är hans andra bok efter debutromanen Av kött och blod.

19:30 Poesikväll med Nino Mick, Yolanda Bohm, Idun, Nour Attaya, Elbe Wallin, Charlotte Qvandt + Petra Mölstad och Jonas Gren + Open mic

 

LÖRDAG

11:00 Öppning!
11:30 Nathan Hamelberg – Från Black power till Black lives matter

Hur har den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen utvecklats från 1960-talet till i dag? Och vad har den för relevans för dagens antirasistiska kamp i Sverige?

Nathan är skribent på Fria Tidningen.
Arr: Verbal förlag och Fria Tidningar

12:30 Hanna LT – Bokpresentation, Spökresan
13:00 Showan Shattak – Bokpresentation, Ingen jävla hjälte

Malmöbon Showan Shattak, som blev misshandlad och knivhuggen av nazister den 8 mars 2014 släpper under hösten boken Ingen jävla hjälte, där han berättar om vad han varit med om. 

14:00 Johan Alfonsson – Om alienation och behovsanställningar

I detta föredrag kommer dagens flexibla och otrygga arbetsmarknad att diskuteras och begripliggöras utifrån Marx alienationsbegrepp. Föredraget har två delar; den första delen kommer att diskutera hur vi kan förstå Marx alienationsbegrepp. Är alienation – som ofta bryts ner i de två delarna förtingligande och förfrämligande – bara en effekt av de kapitalistiska produktionsförhållandena eller finns det fler aspekter av begreppet i Marx texter? Den andra delen kommer relatera denna diskussion till dagens arbetsmarknad och dess allt mer flexibla karaktär. På den förändrade arbetsmarknaden har andelen tillfälligt anställda växt och framförallt andelen behovsanställda. Hur kan vi förstå behovsanställdas livssituation, som präglas av en jakt på timmar och ekonomisk brist, med hjälp av alienationsbegreppet?
15:30 Kristoffer Cras – Läsning ur Om en pappa och en son
16:00 Dotterbolaget – HÖGLÄSNINGSSHOW
“Seriekollektivet Dotterbolaget har blivit inbjudna att ha högläsning av serier på “vanliga” bokmässan. Vi vill nu bojkotta den! DOTTERBOLAGETS HÖGLÄSNINGSSHOW kommer att bestå i att vi högläser våra serier som visas på projektion och spelar musik och ljudeffekter.”

Dotterbolaget är ett feministiskt kvinno- och transseparatistiskt serieskaparnätverk vars syfte är att motarbeta de patriarkala strukturer som idag fortfarande genomsyrar seriebranschen, samt att stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom densamma. Dotterbolaget fungerar både som en social arena och som ett professionellt nätverk där medlemmarna istället för att konkurrera om uppdrag, samarbetar och stöttar varandra. De ger dessutom ut fanzines, har utställningar och arrangerar workshops i serieteckning. För närvarande finns det Dotterbolagsgrupperingar i Malmö, Göteborg, Stockholm, Gästrikland och Umeå.

17:30 Sara Granér – Bokpresentation
18:30 Daria Bogdanska – Bokpresentation, Wage slaves

 

SÖNDAG

11:00 Revolutionär Frukost! Kom och ät frulle för billig peng!
11:30 Lina Myritz – Flyktingfängelser, en antologi om Migrationsverkets förvar

Varje år blir tusentals människor inlåsta på något av Migrationsverkets förvar. En del har bott länge i Sverige, andra är näst intill nyanlända. De har inte begått brott. De vet inte hur länge de kommer att vara inlåsta. De vet bara att myndigheterna förbereder deras deportation. Det här är deras berättelser. Om vanmakt, rädsla och maktmissbruk. Men också om hopp och solidaritet. Flyktingfängelser är ett avslöjande dokument om en för de flesta okänd sida av Sverige och kan läsas som en uppmaning till en verkligt solidarisk flyktingpolitik. Redaktörerna har träffat ett hundratal förvarstagna och vill med denna antologi ge röst åt några av dem som med stöd av lagen tystas, förvaras och skickas iväg. Jurister, aktivister, anhöriga och forskare kommer också till tals. Läsaren lär känna förvarens praktik och historia och får ta del av konkreta exempel på motstånd.

Lina Myritz är en av redaktörerna bakom antologin och har varit aktiv i asylrättsrörelsen sedan många år.


12:30 Fanzineworkshop med Hanna LT och Marty
13:30 Workshop i att göra podcasts med duon bakom den anarkistiska podden Bilda Kedjor.