130 kr

Tyvärr, slutsåld.

Loading
Uppdaterar kundkorgen

  • Förlag: Bäckströms
  • Utgiven: 2002
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Sidor: 281
  • ISBN: 91-89394-10-0

Ingvar Söderström

En sång kan inte arkebuseras

Berättelsen om Joe Hill

Hösten 1902 for den unge Gävlegrabben Joel Hägglund till USA. Han blev den amerikanska arbetarrörelsens störste sångdiktare, ”mannen som aldrig dog”. Hur många sånger han under sitt korta liv skrev vet ingen, kanske hundra, möjligen fler. Flera är för evigt införlivade i den stora amerikanska folksångskatten.

Joel Hägglund blev Joseph Hillstrom, i fackföreningsleden bara Joe Hill. Efter några år anslöt han sig till den syndikalistiska fackföreningen IWW – Industrial Workers of the World.

Han avrättades, arkebuserades anklagad för mord i Salt Lake City i november 1915. Att anklagelsen helt igenom var uppdiktad och falsk och indirekt riktad mot IWW försöker författaren klargöra i biografin över Joe Hill.

Att vara aktiv fackförenings medlem i dåtidens USA var ett riskfyllt uppdrag. Arbetsgivarnas våld mot de fackligt aktiva var hårdhänt. Bakom arbetsgivarna stod det politiska etablissemanget och militären. Det fanns företag som tillhandahöll strejkbrytare och bråkmakare i syfte att misskreditera det fackliga arbetet. Mord och försvinnanden i samband med en strejk eller konflikt var mycket vanligt. Joe Hill var ett av offren.
En sång kan inte arkebuseras är en levande berättelse om den amerikanska arbetarrörelsen och om en av dess stora gestalter och martyrer. Joe Hills sånger sjungs alltjämt och han blev med sina vassa ironiska texter en föregångare till den moderna protestsången.

I bokens nyskrivna avslutande del berättar lokalhistorikern och journalisten Barbro Sollbe – som intervjuat personer som levde nära Joel Hägglund och hans familj – om Joe Hill och Gävle. I boken berättar också Rolf Hägglund vad som hände med Joe Hills bror Paul som gjorde sällskap med Joel till USA och som fram till nyligen varit lite av ett mysterium.

Ingvar Söderström är född 1935 i Västerhaninge söder om Stockholm. Han började som metallarbetare innan de fackliga uppgifterna tog över. Intresset för amerikansk arbetarrörelse och för Joe Hill Inleddes på allvar under 1950-talet. 1970 presenterade han sin första bok om Joe Hill. Därefter har det blivit artiklar och föreläsningar i både Sverige och USA. Ett stort intresse för den amerikanska arbetarmusiken har resulterat i en stor samling amerikansk arbetarmusik.


Rekommendationer