100 kr

Tyvärr, slutsåld.

Loading
Uppdaterar kundkorgen

  • Utgiven: 1993
  • Format: Bok
  • Språk: Svenska
  • Sidor: 318
  • ISBN: 91-630-1500-5

Nisse Lätt

En svensk anarkist berättar

Minnesbilder ur Nisse Lätts liv som agitator och kämpe för de frihetliga idèerna

Nisse Lätt (1907-1988) var en märklig man. Vid 15 års ålder gick han till sjöss. Efter att ha träffat spanska anarkosyndikalister i Bilbao anslöt han sig till SAC-Syndikalisterna början av 1930-talet. När det spanska inbördeskriget bröt ut i juli 1936 efter Francos kupp, så for Nisse till Spanien och anslöt sig till den legendariska Durruti-kolonnen. Han fick ena ögat förstört av granatsplitter och bodde och arbetade under ett halvår i en av de kollektiviserade byarna.

Tillbaka i Sverige blev han mer eller mindre agitator på heltid under några år. Han cyklade och skidade genom landet, tog jobb i skogen, på varven eller på byggen, sålde syndikalistiska och anarkistiska tidningar och böcker. Till slut slog han sig ner i Göteborg och hans hem i Haga utvecklade sig med åren till en samlingsplats för yngre som var intresserade av anarkistiska och syndikalistiska idéer. Nisse berättade ofta mångordigt om de mest skiftande ämnen.

Denna bok, som Nisse Lätt skrev 1982, är hans politiska testamente, hans sammanfattning av sina erfarenheter från ett långt och innehållsrikt liv.