80 kr

Loading
Uppdaterar kundkorgen

  • Utgiven: 2015
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Sidor: 147
  • ISBN: 9789163796890

Frances Tuuloskorpi (red.)

Om strejker- folkrörelse på arbetsplatsen

del 4

Tycker du att det strejkas för lite?

Man kan fantisera om att ställa sig upp i fikarummet och ropa Strejk! Men hur går sånt där till egentligen, när det verk ligen händer?

Om strejker är en bok om arbetarkollektiv som har sagt: Stopp! Nu räcker det! Här har de strejkande själva ordet om "vilda" strejker från 1989 till 2014. De berättar om segerns sötma och funderar runt vad man kan lära av svårigheter och splittring. Här berättar tunneltågförare om dagen då Stock holm stod still, lokförare om dagen då Sverige stod still och fabriksarbetare om timmen, dagen, veckan då maskinerna stod still. De sitter i gruvan i Kiruna och i fönsterfabriken i Överum. Det strejkas i solidaritet med en sparkad städerska eller en avstängd klubbordförande. Här finns vårdbiträden som satte stopp för anställningsstopp, lagerarbetare som slogs för sina jobb, bärplockare som vägrade låta sig blåsas av sina arbetsgivare. Här finns erfarenheter som kan bidra till att göra strejken till en del av vardagssamtalet. Inte som fantasi utan som verktyg.

Om strejker är del 4 i serien Folkrörelse på arbetsplatsen. Antologierna är redigerade och försedda med pekpinnar av Frances Tuuloskorpi.